BIM nu nog eenvoudiger met de nieuwe AEC-collectie

Een complete BIM-experience


Autodesk heeft nieuwe software gelanceerd die grote voordelen biedt voor ingenieurs die werkzaam zijn in de architectuur, engineering en bouwsector. Autodesk heeft diverse tools en werkstromen samengevoegd binnen deze nieuwe Architecture, Engineering & Construction Collection (AEC). Het pakket kan ingenieurs helpen om de evoluerende Building Information Modeling op te pakken, zonder daarbij extra kosten te maken voor training, planning en ontwerp.

Civieltechnische en bouwkundige projecten zijn steeds complexer geworden met snellere deadlines. Dit heeft geleid tot de introductie van nieuwe en uitgebreide software om degenen die werkzaam zijn in deze sectoren te helpen bij het realiseren van projectdoelstellingen binnen steeds meer werkstromen. BIM-software oplossingen blijven snel vooruitgaan. Ze zijn krachtiger geworden en kunnen soms ontmoedigen als het budget of de tijd ontbreekt om de nieuwe software aan te schaffen en trainingen te volgen. Het vergt simpelweg teveel energie van bedrijven. Een gemeenschappelijk pijnpunt is dat de technologie zo snel veranderd, waardoor het ook te kostbaar is en te risicovol om nieuwe software uit te proberen. Daarnaast zijn visualisatie-, analyse- en fabricagemogelijkheden verplaatst van ‘nice to have’ naar ‘must have’ om de BIM-werkstromen uit te voeren. Door de beeldvorming verwachten opdrachtgevers steeds meer.

De nieuwe tools


Autodesk heeft een aantal van deze pijnpunten aangepakt door de AEC-collectie te lanceren. Het originele pakket bevatte de pakketten Revit, AutoCAD, AutoCAD Civil 3D, NavisWorks Manage, Infraworks en 3ds Max, maar om de huidige BIM-werkstromen in kaart te brengen is deze software niet voldoende. De bijkomende tools die gelanceerd zijn, blijven het productaanbod uitbreiden om virtuele realiteit, fabricage, computergebruik en analyse volledig te benutten:

Virtuele realiteit -> Revit Live is de virtuele realiteit (VR) component van de AEC-collectie. Het stelt gebruikers in staat hun projectmodellen te visualiseren en het model te veranderen in een indrukwekkende visuele ervaring met behulp van bijvoorbeeld een VR-bril. Stel jezelf voor dat je door het ontwerp loopt en een complete ervaring krijgt van je bouwwerk voordat het gebouwd is. Alle pijnpunten die in het bouwtraject stagnatie kunnen veroorzaken kun je direct tackelen. Maar ook de gevolgen van interne en externe weersinvloeden, zoals hoe zonlicht op verschillende tijden van de dag naar binnen valt of hoe luchtstromen door het gebouw bewegen kunnen virtueel inzichtelijk worden gemaakt. De data kan automatisch worden berekend en gevisualiseerd waardoor het bouwwerk met een optimaal rendement kan worden gerealiseerd.

Software voor analyse en rekenkundig ontwerp -> In de AEC-collectie is de Robot Structural Analysis Professional toegevoegd, waarmee gebruikers de effecten van belastingen op verschillende structuren kunnen toetsen om code compliance en structurele integriteit te verifiëren, en tevens ook Structural Bridge Design, een soortgelijk analysesoftware op maat voor de engineering van kleine tot middelgrote bruggen.

Van design naar fabricage -> Advance Steel en Fabrication CADmep (die comptabel zijn met Revit en NavisWorks) zijn toegevoegd om de gebruikers te helpen bij het ontwerpen van staalconstructies, elektrisch installaties, HVAC installaties en verwarming/drinkwater installaties. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een uitgebreide databibliotheek.

Gecombineerde softwarepakketten -> Binnen de AEC-collectie kan worden gekozen voor collecties die volledig zijn afgestemd op de sector. Bijvoorbeeld in de Infrastructure Design Suite zit: AutoCAD Civil 3D, InfraWorks, Revit, Navisworks, Raster Design, Vehicle Tracking, AutoCAD Map 3D, Formit Pro, Insight, Recap Pro, Advance Steel, Dynamo Studio, Structural Analysis, enzovoort.

Al met al heeft Autodesk haar BIM-pakket en AEC-collectie dus aardig aangevuld, hetgeen de gebruiker meer controle geeft over het gebruik, de planning, kosten en samenwerking.

 


Wat verstaan we onder BIM?

Building Information Modeling (BIM) is een moderne manier van ontwerpen, bouwen en beheren. BIM is een procedure waarbij een intelligent 3D-model met behulp van software wordt gemaakt en gebruikt, om informatie en beslissingen voor projecten te delen. Doordat ontwerpen, visualisatie, simulatie en samenwerking mogelijk worden gemaakt door online software-oplossingen, krijgen alle betrokkenen gedurende de gehele levenscyclus van een project meer duidelijkheid. BIM zorgt voor meer innovatie en waardevermeerdering in de bouwketen. Download het eBook “Civil Engineering Benefits of BIM” van Autodesk

Bron en copyright: Autodesk

Ga terug naar de vorige pagina